В далечната 1944 година, Цветана Костуркова започва работа като касиерка в Българска народна банка. Дори не казала че е завършила Художествената академия. Докато работи в банката чува за конкурс за изработка на новите 20, 100, 200 лева и започва да рисува.

"Правих скици и шефа на ценния отдел, като ги видя един ден каза защо не идеш и не направиш нещо", разказва Цветана Костуркова.

Той ми пусна фитила, казва Цветана и разказва че тръгнала почти на шега, ей тъй да опита, но проучила темата, на която трябва да се направят проектите.

"Пратиха ме дори да отида командировка в Перник и слизах долу при миньорите", продължава Цветана Костуркова.

Проектът става готов и тя печели конкурса.
"Това е емисията от 47-ма година, интересното е че тя е първата с герба на Републиката", показва художничката.

Така се раждат банкнотите от 20, и 200 лева , а Цветана Костуркова е първата жена у нас рисувала банкноти. Днес 88 годишната художничка разказва че е рисувала и пощенски марки. Нейна е първата марка с изглед на народното събрание след 9-ти септември 44-та година.
24 пощенски марки са излязли из под ръцета на Цветана. Нейни картини са притежание на галерии и колекционери от България и чужбина. Днес Цветана продължава да рисува, и признава че когато рисува не мисли за нищо, а вижда само това което се ражда на листа.