В Димитровград произведоха първите месни продукти по държавния стандарт "Стара планина", които са 100% месо. Ще ги видим ли обаче скоро в магазина и колко ще ни струва каймата от месо?

Първата кайма от истинско месо, произведена по новия стандарт „Стара планина" днес бе смляна и пакетирана. Прогнозата на производителя е килограмът и да струва 8,40 лв., което е с 3 пъти по-скъпо от масовата кайма със соя, която сега намираме в магазините.

„Каймата от 3 лева ви струва по-скъпо, отколкото каймата на 8 лева. защото вие сте тръгнали за месо. Иначе това, което си купите с кайма от 3 лева, бихте могли да си го набавите с хляб от 60 стотинки”, заяви Йордан Иванов - управител на месокомбинат.

Хората обаче са раздвоени, защото за повечето от тях цената е от значение:

-    Заради децата само ще се мъча да купя. Иначе нямам такава голяма финансова възможност.
-    Животът стои над всичко. И няма да гледам парите, но ако е по-евтино, ще се радвам
-    А, моля ви се, не е за нашия джоб

Макар и по-скъпа, марката „Стара планина” ще е гаранция, че кебапчето, например, е от месо. Затова и производството стартира под стриктния контрол на ветеринарите:

„Ние присъстваме до тогава, докато официалният орган се убеди, че самият преработвател спазва изискванията на определени стандарти и при най- малкото съмнение ще продължим постоянното си присъствие в предприятието”, каза д-р Христо Вълчанов - началник на ДВСК-Хасково.

Въпреки че вече са в производство, все още продукти с марка „Стара планина" у нас не се продават. Причината е, че все още знакът, който да ни дава гаранции за качество, все още не е патентован. А и магазините ще трябва да си купят още по една витрина, специално за стандарта.

Очакванията на единственият засега производител у нас на продуктите по новия стандарт са, че това ще стане в края на седмицата, но само в няколко магазина в страната.