Новината все още не е потвърдена от предвожданата от него опозиционна групировка УНИТА. Със смъртта на Савимби в Ангола се върна надеждата за край на кръвопролитната гражданска война.

Според съобщението на правителството Савимби е загинал вчера при престрелка с правителствени сили в провинция Мошико. Новината за смъртта на бунтовническия лидер беше посрещната с ликуване по улиците на столицата Луанда.
67-годишният Савимби беше смятан от анголските власти за главен виновник за гражданската война, която в Ангола се води вече почти три десетилетия.

УНИТА е най-старото партизанско движение в Африка. То започва борба срещу португалската колониална власт, но постепенно е изтласкано от левите движения, подкрепяни от бившия СССР.

През 1975 г., когато страната получи независимост от Португалия, левицата печели изборите и УНИТА продължава борбата този път срещу правителството.

Бунтовниците бяха подкрепяни от ЮАР до падането на апартейда. В подкрепа на правителството през 70-те и 80-те години Куба изпрати близо 50 000 свои войници.
Гражданската война в Ангола отне живота на 500 000 души и превърна над 4 милиона в бежанци и емигранти.

УНИТА финансираше войната си главно с нелегален износ на диаманти от контролираните територии от нея в Ангола. Името на организацията и лидера й Савимби често беше забърквано в скандали с незаконни доставки на оръжие, включително и от България.