Сезонът не позволява полуголи танци по улиците, но пък става за бой с портокали.

Всяка година, през два от почивните дни на февруари, жителите на малкото градче в Северна Италия Ивреа зарязват спокойното всекидневие и започват бойни действия. Във века на звездните войни те са избрали най-конвенционалното оръжие - портокалите. Тъй като на север, в областта Пиемонт, те не виреят по това време на годината, жителите на Ивреа си поръчват 500 тона портокали от Сицилия.

Причината местните фракции да изровят томахавките на войната и да започнат войната се крие в стара легенда. Тя гласи, че някъде през 12 век местните жители въстанали срещу своя феодал и го пребили, когато той поискал да упражни феодалното си право с дъщерята на местния мелничар, в първата й брачна нощ.
Легендата обаче не обяснява защо войната се води именно с вкусния цитрусов плод, който не расте по тези земи. Битката напомня и на френското владичество по тези земи през 19 век. Макар че войната днес е само карнавал, воюващите се бият не на шега.

"Макар че всички сме приятели, воюваме насеризно и гледаме да поразим колкото се може повече противници.А вечерта броим пораженията", разказва Луиджи Пати, жител на Ивреа.

За по-сериозните наранявания се грижи лекараски екип. А привечер примирието се сключва на градския площад с чаша портокалов сок.