Тайландските власти използват военни хеликоптери, за да наблюдават от въздуха опиумните полета. Нивите с бял мак се виждат добре от въздуха, образувайки бели петна в джунглата.

Тайланд се намира в онази част на света, известна като Златния триъгълник. Това е мястото, на което се срещат границите на Тайланд, Бирма и Лаос. Триъгълникът е известен главно с добива на огромни количества опиум.
Златният триъгълник заема обширна територия и е невъзможно тя да бъде наблюдавана изцяло.

Тайландската армия смята, че в момента наркобароните принуждават местните селяни да увеличават площите, засети с бял мак, за да поддържат доминиращо положение в търговията с хероин.

По-рано Афганистан беше най-големият производител на тази дрога, като осигуряваше до 90% от кафявия прах по улиците на Великобритания.

Скорошните събития в страната обаче се отразиха зле на производството. Сега тайланскките наркобарони се опитват да заемат мястото на Афганистан.
Борбата с тях е един от основните приоритети на властите в страната. Унищожаването на част от опиумните полета е много малка победа в борбата срещу наркотрафика.