Това означава правителството да се откаже от паритета едно песо за един долар и да обезцени националната валута. За да получи парите, правителството трябва да изпълни препоръката на фонда да не намалява данъците.

Аржентина поиска от МВФ заем от 1 милиард и 264 милиона долара, за да покрие плащанията си по външния дълг. Това е единственият начин страната да изплати задълженията си, които за декември възлизат на 900 милиона долара.
Фондът обаче отказа да даде парите, с аргумента че Правителството не изпълнява задължението си да спазва нулев бюджетен дефицит.

Досега бюджетът на страната е на червено с 6 и половина милиарда долара, поради което МВФ отказва да отпуска нови заеми.

Министърът на икономиката Доминго Кавайо се опита да успокои аржентинците след неуспешната си мисия във Вашингтон, като обясни че фондът не иска съкращения на публичните разходи.
Опасенията от такива съкращения принудиха синдикатите да обявят готовност обща стачка в сряда.
Специалистите препоръчват Аржентина, за да излезе от тригодишната рецесия да промени условията на валутния борд и да намали стойността на песото, което сега е равно на един долар.