Точно седем дни останаха до старта на новото кулинарно шоу на bTV - "Lord of the Chefs". Вкусното състезание започва на 15 март от 20:00 часа.

Вече е ясно журито, което ще оценява 16-те финалисти, които са избрани от 10 000 кандидати. Борис Петров, Ивайло Петков и Ради Стамболов – и тримата професионални готвачи, работили в най-престижните хотели и ресторанти в страната.

Оказва се, че за професионалистите дори омлетът не е просто омлет и няма ястие, което те да приемат като прекалено просто и незначително. Явно кандидатите за престижната титла "Lord of the Chefs” ще трябва доста да се постараят, за да впечатлят журито...

Кулинарията е изкуство, категорични са тримата готвачи, на които предстои да изберат най-големият "творец”. Може би донякъде очаквано, сред участниците в "Lord of the Chefs" по-голям е броят на мъжете, но това не означава, че от дамите не стават добри кулинари. "В сладкарството аз познавам страхотни дами, които готвят много добре. В сладкарството един мъж не би се справил толкова добре”, каза Ивайло Петков.

Професионалистите разкриват, че в храненето са важни всички сетива, дори и звука. "Един наш колега, чийто ресторант е на трето място в света, сервира едно ястие от морски продукти с музика и ядете стриди, докато слушате звуци от залива”, разказа Борис Петров.

Според тримата кулинари, храната, освен изкуство, е и начин на живот и отношение. "Като влезете вкъщи и вземете студената супа от хладилника, която е необходима на вашето тяло, и я сложите да си я загреете, това означава, че вие изпитвате някакъв вид удоволствие от храната, а удоволствието е свързано с изкуство. Всеки един от нас е малко или много естет”, каза Борис Петров.