Министерството на отбраната е един от най-големите длъжници на енергоснабдителните компании в Русия.

Според военното министерство в Москва компанията, която доставя електроенергия на Камчатка, е спряла вчера електроподаването към една от най-важните системи на противовъздушната отбрана. Агенция "Интерфакс" твърди, че става дума за космическия контролен център и измерителния комплекс на полуостров Камчатка, които са били напълно лишени от електрозахранване.

Центърът е и команден пунк за модула "Алфа" на Международната космическа станция. След като загубил връзка с наземния център, на международния екип на борда на станцията се наложило да използва аварийни системи за пилотаж.

Спирането на тока причинило прекъсване и на връзката с други космически апарати, които биха могли да се изгубят в пространството. От командването на противовъздушната отбрана съобщиха, че веднага са били включени резервните генератори. Редовното електроснабдяване било възстановено едва след писмени гаранции за изплащането на дълга.

От своя страна фирмите-енергодоставчици обявиха най-строги санкции срещу всичките си длъжници. Преди два дни бе спряно и енергоподаването за Руския тихоокеански флот.