Бежански лагер в Царево няма да има,  заявиха в Бургас министърът на вътрешните работи Георги Петканов и директорът на РДВР-Бургас полковник Красимир Петров.

Лагери край югоизточната граница на България ще бъдат изградени, но не и в курортните селища.

До късно снощи е продължило общоградското събрание на над 150 души за избор на Инициативен комитет, който ще ги представлява пред съответните институции.
За 11,30 часа днес бе насрочена срещата им с временно изпълняващия длъжността кмет на община Царево Даниел Колев. От него зависи регистрацията на Инициативния комитет, съобщиха жители на морския град.

От тази сутрин в Царево тече подписка против бежанския лагер. "Ако институциите не уважат исканията ни ще преминем към протести и гражданско неподчинение. Обмисляме и създаването на палатков лагер пред МС", съобщи една от учредителките на Инициативния комитет Славея Кирякова. На общоградското събрание снощи са присъствали и общински съветници от местния парламент. В момента се изготвя протестна декларация, която ще бъде разспространена до края на деня.

Основните мотиви на жителите на града са, че създаването на бежански лагер ще убие туристическия сезон в общината.
Бившата казарма се намира на около 150 метра от най-големия и красив плаж на Царево -"Нестинарка".
Към исканията на царевци са се присъединили и жители на столицата, които имат вили в общината. Сред по-известните имена са тези на ректорът на Софийския университет Боян Биолчев и това на Дим Дуков.

Напрежението в Царево ескалира в началото на годината. Тогава друг Инициативен комитет разпространи отворено писмо "Не на талибаните в Царево". Наскоро кметът Даниел Колев обяви, че дава Инициативният комитет на прокуратурата, заради това, че е с нередовна регистрация и уронва престижа на общинската администрация. Царевци обаче отново се обединиха и си създадоха нов Инициативен комитет.