Почти две денонощия седем души, сред които и три деца, остават блокирани във воден капан в най-дългата пещера у нас - "Духлата".  Спасителната операция край пернишкото село Боснек не е спирала и до момента. Досега с пещерняците не е установена връзка. Подробностите от Димитър Анестев:

60 спасители от три служби вече две денонощия издирват хората. Цяла нощ и през деня специализирана техника се опитва да проправи път, за да излязат блокираните. Вътре в пещерата температурата е 12 градуса, в частите, които са по-високо и където се предполага, че се намират хората, влажността на въздуха е около 40 процента. Спасителите се надяват се тази нощ да успеят да ги изкарат пещерняците. 

Групата на блокираните е сформирана на приятелски начала, петима са от Карлово и от Сопот – четирима възрастни мъже с опит в алпинизма и спелеологията, има две ученички на 15 и 16 години, които също тренират алпинизъм. Има и 12-годишно момче, което е от Карлово. Очаква се около 3.00 - 4.00 часа да се осъществи първият контакт с хората и да стане ясно дали ще могат да бъдат извадени.

Екипът на bTV Новините Рада Домусчиева, Валентин Николов и Цветан Спасов цяла нощ бяха пред пещерата и следяха хода на акцията.

Толкова сложна ситуация със спасяване на бедстващи хора у нас до момента не се е случвала, категорични са пещерняците от спасителната група. Те са главните организатори и изпълнители на напълно доброволната и безвъзмездна спасителна акция на седемте спелеолози в пещерата Духлата.

Реалната операция започна през нощта, в 03.00 часа, когато пристигна тежката техника на Мапа Ченгиз.

Благодарение на денонощната работа сутринта водата от галерията започна да спада с 30 сантиметра на час.

Бащата на едно от момичетата в пещерата  пристигна в Боснек от Карлово, веднага след като вчера чул по bTV за тежката ситуация.

Според пещерняци и спасители от планинската  служба, при такава сложна операция не може да се очаква бърза развръзка. Надеждата на спасителите е, че водачът на групата е изключително опитният пещерняк Ивайло Чичев, успокояващ е и фактът, че пещерняците са смятали да стигнат до зала Мълниите на пещерата, която е на високо място над подземната река.