Това  заяви за Би Ти Ви председателят на Комитета за използване на атомна енергия за мирни цели /КИАЕМЦ/ доцент Емил Вапирев. Мнението му е еднакво с позицията и на други експерти и политици.

Заради предстрочното спиране на трети и четвърти енергоблок е възможно страната да остане без енергиен резерв, твърдят от КИАЕМЦ. 

Според специалисти, ако блоковете бъдат спрени предсрочно, има опасност да се ограничи драстично износът на електроенергия и да се явят проблеми с тока в страната.

Стратегията за развитие на енергетиката на предишния кабинет предвиждаше преди спирането на реакторите да бъдат изградени заместващи мощности на стойност между 4 и 7 милиарда долара.

Новите мощности трябваше да бъдат два нови блока в ТЕЦ "Марица Изток 1", разширение на ТЕЦ  "Девня", изграждане на каскадата "Горна Арда", ВЕЦ "Цанков камък", разширяване на софийските топлоцентрали, както и изпълнение на програма за развитие на възобновяеми източници.

Против ранното закриване на реакторите са и депутати от ОДС и БСП.

"Дори обикновен човек да го каже е опасно, камо ли премиер", заяви Стефан Мазнев, зам.-председател на комисията по енергетика от ОДС по повод изявлението на министър-председателя за закриването на трети и четвърти реактор на АЕЦ "Козлодуй" до 2006 г. 

"Не е премиер на Гърция, а на България, а така предрешава преговорите ни през тази тодина за закриване на реакторите", допълни Румен Овчаров, зам.-председател на Комисията по енергетика към НС от БСП. 

Новината за евентуално предстрочно спиране на реактори в Козлодуй се възприема положително в гръцката преса от днес. Вестник "Нафтемборики" пише, че премиерът Симитис е успял да изтръгне при посещението си в България, преди ден, обещание от българските си събеседници, за закриване до края на годината на първи и втори енергоблок, а до края на 2006 г. -  и на трети и четвърти реактор на АЕЦ "Козлодуй".

"Затварянето на третия и четвъртия реактор на АЕЦ "Козлодуй" дори и през 2008-2010 г. е преждевременно и технически неоправдано", каза Емил Вапирев пред "Дарик" радио по-рано днес. 
Петдесет-шестдесет години е нормалният живот на такива реактори, а има страни, в които не е сложен такъв праг, обясни той.

Международните препоръчителни документи за стандарти са 100% изпълнени от АЕЦ "Козлодуй", така че всички атаки срещу централата в тази посока са безпочвени, смята шефът на Комитета.