Саддам Хюсеин е предаден от свой близък, който е бил негов личен охранител. Той завел американските части до скривалището на бившия президент край Тикрит, след като го упоил, за да не се съпротивлява. Това съобщава йордански вестник, позовавайки на източник, близък до коалиционните сили в Ирак.

Охранителят - генерал Мохамед Ибрахим Омар ал Муслит, придружавал Саддам навсякъде и заедно с него се придвижвал от едно скривалище в друго, пише йорданският вестник. Муслит бил връзката между бившия президент и неговите близки.

Бодигардът дори информирал семейството на отстранения диктатор, че възнамерява да го предаде и се свързал с американците чрез негов роднина. Двамата съставили план за упояването на Саддам, за да се гарантира залавянето му жив, без да му се даде шанс за съпротива или бягство, разкрива още вестникът.

Информацията не е потвърдена от друг източник. Американската армия засега не разкрива самоличността на предателя на най-издирвания иракчанин. От коалиционните сили обаче, още в понеделник, потвърдиха, че Саддам Хюсеин е предаден от свое близко семейство.