Депутати от НДСВ, ОДС, "Коалиция за България" и ДПС, членове на Здравната комисия внесоха в деловодството на Народното събрание предложение за промени в Закона за здравното осигуряване, което ще бъде гласувано по време на извънредните заседания на парламента в близките 4 дни.

Който не подаде заявление за разсрочване на плащанията до 31-ви март догодина, ще загуби здравноосигурителни права и ще трябва да плаща за медицински услуги. Заявленията ще се приемат в НОИ, обясни директорът на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ Димитър Петров.

Гражданите сами ще изберат на какъв период искат да плащат здравните си вноски, но ще могат да направят това до края на идващата година. Даването на възможност за разсрочено плащане на здравните вноски ще облекчи Здравната каса, но е краткосрочна мярка

"Насърчаването публично на процеса на невнасяне на вноски не трябва да се прави и то е краткосрочно", посочи директорът на НЗОК д-р Димитър Петров.

Мярката е временна и засяга около 300 000 души, смята председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Атанас Щерев.

"Ние сме убедени, че има групи граждани, които не могат и няма да плащат осигуровки", заяви д-р Щерев. Той посочи, че този проблем ще бъде решаван през следващата година.

Според несъгласните с измененията в закона, се стимулира сивата икономика

"По тази логика ако се тръгне, хората няма да си плащат нито парното, нито тока, защото накрая държавата ще ги опрости", коментира депутатът от НДСВ Алеко Кюркчиев.