С наближаването на празниците работата на истинския дядо Коледа става все повече. Той трябва да прочете хиляди писма с желания на деца от цял свят. Белобрадият старец е уверен, че Новата година ще донесе повече щастие на децата от цял свят.

Освен да чете писма, дядо Коледа има и друго приятно задължение. В дома си в Корватунтури край град Рованиеми в Лапландия той посреща гости и туристи от цял свят. През 1950 година тук дори е идвала съпругата на американския президент Теодор Рузвелт - Елинор. Тази визита отприщва поток от туристи към Лапландия.

"Надявам се 2004-та да бъде добра година, и най-вече в онези области, които засягат децата. Все още толкова много деца по света страдат всеки ден. Така че аз се надявам тази година да донесе подобрение в здравеопазването и образованието. И на всички семейства и деца искам да честитя Коледа и да пожелая щастлива Нова година", каза дядо Коледа.

Всеки ден над 5000 туристи посещават дома на дядо Коледа. Идват хора не само от Европа, а и от Япония и други страни по света. За разлика от предишните години, когато писмата на децата са били предимно за мобилни телефони, покемони или електронни игри, сега желанията им са далеч по-разнообразни. За последните 10 години в пощата в Рованиеми са пристигнали повече от 8 милиона писма.