На 25 август 2001 г. около 7:00 часа сутринта самолет "Чесна 402B" се разбива на Абако Айлъндс, Бахамски острови, минути след като е излетял със свръхбагаж, с един пасажер повече от допустимото и... цял живот по-рано. Впоследствие в кръвта на пилота (който е бил и без разрешително за управление на самолет по това време) са открити следи от кокаин и алкохол. В катастрофата загиват 9 души, сред които 22-годишната r’n’b изпълнителката Алия (Aaliyah).

Твърде рано... Цял живот по-рано

музикалният свят изгуби изпълнител, който е вдъхновявал и 10 години след смъртта си все още вдъхновява милиони.

Жестоко е да говориш за "целия живот” на някого, който завинаги е останал на 22. Жестоко е да говориш за живота на 22-годишен човек в "беше” време, когато на тази възраст животът трябва да е в "предстои”...

На 24 август 2001г. на Алия й предстояха много неща. Само месец беше минал от излизането на третия й студиен албум ("Aaliyah") и беше на Бахамите, за да заснеме видеото към втория сингъл от него – "Rock The Boat". Предстоеше и да довърши озвучаването на героинята си в "Кралицата на прокълнатитe". Предстоеше й да снима поне два нови филма – "Хъни” и "Матрицата 3”. Предстоеше и да се омъжи за съоснователя на Roc-A-Fella Records Деймиън Деш. Предстоеше и, цял живот по-късно, да се обръща назад и да се усмихва на успехите и радостите в живота си.

Вместо това на нас ни предстои само да си спомняме за нея и музиката й. Днес се навършват 10 години от смъртта на Алия и с тези няколко реда казваме "помним".

One in a million…