По-рано днес членове на Преходния управляващ съвет се обявиха за смъртно наказание за бившия иракски лидер, а международна правозащитна организация предупреди, че процесът срещу него не трябва да се превръща в отмъщение.

Президентът на САЩ подчерта, че иракчаните трябва решат съдбата на бившия си държавен глава и да участват активно в процеса, защото именно те са били третирани жестоко от този човек. Джордж Буш обаче не отговори на въпроса дали Саддам трябва да бъде екзекутиран. Той само каза, че има свое мнение за него като брутален диктатор.

Днес председателят на Преходния управляващ съвет на Ирак и още един член на Съвета - и двамата шиити, се обявиха за смъртна присъда на Саддам. Друг член на Съвета съобщи, че вече е започнала подготовка на процеса, който да се състои до два-три месеца. Събира се и група съдии, които да организират трибунала и да изготвят обвиненията.

Според правозащитника от "Хюман райтс уоч" Ричард Декър, учреденият преди 5 дни иракски трибунал за престъпления срещу човечеството може да превърне процеса в политически.

Русия и Франция поотделно допуснаха, че е възможно да бъде опростена или разсрочена част от дълга на Ирак по линия на Парижкия клуб. Страната дължи 120 милиарда долара - около 40 към страни от клуба и 80 - към арабски държави.