14 души бяха арестувани във Великобритания по подозрения, че подготвят терористични действия. Отделни операции бяха проведени в Лондон, Кембридж и Бирмингам.

Пред съда ще бъде изправен 36-годишен североафриканец, който беше арестуван в Ийстбърн миналата седмица. Той е бил посочен като организатор на групата. Обвинението срещу Нуреддин Мулеф е, че притежава материали, които могат да използвани за извършването на терористични актове. От полицията не са уточнили какво точно е открито в жилището на заподозрения.

Последните акции на органите на реда бяха извършени в момент, когато продължава разследването срещу предполагаемия атентатор- самоубиец, задържан в град Глостър миналия четвъртък. В дома му бяха открити взривни вещества.

Медиите в Обединеното кралство оценяват седмицата като кулминация в борбата срещу евентуални нападения, откакто страната се присъедини към Съединените щати във войната им срещу тероризма след 11-и септември 2001-ва година. От две седмици Великобритания е в състояние на повишена готовност за отблъскване на нападения, след като от разузнаването са съобщили, че имат данни за подготвяни атаки.

Четирима души бяха арестувани в град Мантон, Югоизточна Франция. Властите смятат, че те са свързани с терористичната мрежа "Ал Кайда", и са осигурили подслон на човек, близък с един от синовете на Осама бен Ладен. Двама от арестуваните са алжирци, един е французин, а националността на четвъртия не се съобщава.