Водно колело с 20-ина младежи се обърна в морето край Албена. За щастие инцидентът се размина без жертви. На Илинден, който отбелязваме по стар стил днес, поверието гласи, че морето взима жертви. Суеверие ли е това или е начин да се предпазим от промените, които настъпват в края на лятото?

Азад е спасител от 34 години и може да се похвали, че в негово дежурство човек не се е давил. Въпреки това по Илинден винаги има проблеми и то най-вече с българските туристи. Днес Азад е спасил човек пренебрегнал жълтия флаг и влязъл навътре в морето с дюшек.

Според поверието на днешния ден не се ходи на плаж, защото морето взима жертви. Това обаче не притесни стотиците летовници край Варна. За повечето от тях това е просто суеверие. Морето наистина става опасно след  края на месец юли, защото излизат есенните ветрове.

"Морето става бурно, през нощта се успокоява, сутринта пак е спокойно и благо, но следобед винаги се увеличават вълните. Това е една предпоставка да се внимава повече", каза Илко Раев, председател на Областния съвет на БЧК.

Статистиката сочи, че от началото на сезона на охраняемите плажове край морската столица има трима удавени.

a