Нюзрумът на bTV продължава специалната си серия от лекции „Новините отвътре“ по повод юбилея на редакцията с най-високо доверие у нас.

Ден преди 20-ия рожден ден на bTV Новините, репортерите и операторите от нюзрума на телевизията продължават онлайн срещите си със студенти, изучаващи медии и комуникация.

Главният редактор „Международни новини“ Кристина Баксанова и дългогодишният оператор Борис Пинтев влязоха в ролята на лектори във втората виртуална дискусия от серията „Новините отвътре“ – пред бъдещите си колеги от Нов български университет.

Какво е нужно на репортера и оператора, за да работят ефективно в епицентъра на най-драматичните събития, да стигнат до истината и да предадат най-пълната и обективна картина? Защо са важни човешките истории в контекста на международните новини? И защо е необходимо новинарските екипи  да следят важните събития извън пределите на страната? Това са само част от въпросите, които намериха своите отговори по време на лекцията, посветена на света през 2020 и отразяването на международни новини на терен.

Онлайн дискусията се реализира на фона на резултатите от социологическо проучване на Маркет линкс*, според което bTV Новините са изборът на близо 50% от българите, когато става въпрос за международни новини. Почти 44% от зрителите пък посочват, че журналистите на bTV са най-подготвени и професионално работещи, с което ги поставят на първо място сред всички телевизии у нас.

„2020 година ни изправи пред едно ново предизвикателство с COVID-19, което наложи доста ограничения особено при отразяването на международни новини, въпреки чe в световен мащаб основната тема е COVID. Но в същото време ни позволи да се сближим в информационния поток. Много е важно в такава ситуация да дадеш на аудиторията прецизна информация, проверена информация, разнообразна информация, така че да може да се ориентира и да намери пълноценни отговори на много въпросителни, които 2020 г. ни представи“, коментира Кристина Баксанова.

Тя е сред най-емблематичните репортери и водещи на bTV Новините още от самото създаване на телевизията през 2000 г. Автор е на редица документални филми за bTV Документитe и bTV Репортерите. Повече от 10 години Кристина Баксанова отразява събитията и политическите процеси във ФРГ, следи диалога между Берлин, Брюксел и София, защото вярва, че журналистите трябва да правят прозрачни процесите, при които се взимат решения, засягащи обществото. Именно тя показа на зрителите на bTV атентатите в Мюнхен и Ансбах, и дипломатическите преговори за бъдещето на ЕС след BREXIT. Също така - атентата в Берлин, обществените и политически  промени в Европа след мигрантската вълна през 2015 г., както и изборите за Европейски парламент през 2019.  Днес Кристина ръководи екипа от международни редактори на bTV Новините.

Журналистката е носител и на редица призове за работата си през годините. Документалният филм на Кристина Баксанова и Борис Пинтев "Три разказа" бе включен и в прожекциите на специалната програма на кинофестивала в Сараево 2018. Най-ценната награда за нея обаче е, когато неин репортаж е променил статукво, несправедливост или е помогнал на някого.

„Предизвикателствата пред телевизионния екип при отразяване на събития в чужбина винаги са били големи, защото отиваме в непозната среда, а сега, в ситуация на пандемия, нещата вече станаха наистина много по-сложни за нас на терен.“, сподели със студентите Борис Пинтев.

Той е част от екипа на bTV Новините от създаването им до днес. Работи като телевизионен оператор повече от 20 години. От над 10 години съчетава работата на терен с преподавателската дейност, като обучава на тънкостите в професията студентите в Нов Български Университет, където води курс „Телевизионен репортаж“, в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“.

Борис Пинтев е носител на приза „Оператор на годината“ в BTV три пъти, като колегите му го определят като най-добрия сред операторите в телевизията през 2011, 2016 и 2019 г. През изминалата година той започна и подготовката на своята докторска дисертация на тема „Творчески и технологични предизвикателства и отговорности на оператора в телевизионния екип“. Оператор е на десетки документални филми и репортажи, носител на няколко награди от наши международни фестивали.

* Проучването е проведено през октомври 2020 сред 1017 респонденти на възраст 18-54 г.