Това стана ясно на срещата му днес със семейството и наследниците на откривателя на компютъра.

Наградата ще бъде връчвана на млади българи с постижения в развитието на информационните технологии.

Срещата на президента Първанов с потомци на Джон Атанасов е част от честванията на 100-годишнината от рождението на изобретателя. В чест на юбилея днес в София бе открит паметник на Джон Атанасов, а Министерството на транспорта и съобщенията ще пусне юбилейна марка, плик и специален пощенски печат.
"Израз на тази наша гордост е и фактът, че отбелязваме годишнината с толкова много съпътстващи събития. Взех решение за учредяването на една годишна награда за млади българи, които имат особени постижения в развитието на компютърните науки, развитието на информационни технологии", каза президентът Георги Първанов.

Джон Винсънт Атанасов е роден в Хамилтън, щата Ню Йорк на 4 октомври преди 100 години. На 9-годишна възраст вече поправя електрическите крушки в дома си. През 1939-та година заедно с електроинженера Клифърд Бари създават първата в света цифрова електронно-изчислителна машина. Джон Атанасов е признат за баща на компютъра през 1971-ва година след дълъг процес за патентни права.

Днес Първанов посрещна и вицепрезидента на корпорацията "Майкрософт" Пит Хейс. Той донесе писмо от Бил Гейтс с професионалното признание, че Атанасов е откривателят на компютъра.

Днес бе открита и международна конференция по повод 100-годишнината от рождението на Джон Атанасов, която ще продължи до 10 октомври в столицата.