Пенев е задържан след 13-минутен телефонен разговор с дежурния полицай.  

Снощи Пенев е позвънил на телефон 166. Условията му са били да говори на четири очи с офицер от полицията и да не бъде изненадван. Дежурният удължил максимално разговора, за да засече обаждането, но Пенев е прекъснал връзката. Малко след това той се е обадил от друг телефон в квартал "Люлин" и е заловен след 13-минутен разговор. Според специалистите, Пенев е хистеричен и основната му цел е да привлича общественото внимание.

"Той и затова толкова дълго е говорил с колегата от дежурната, защото отново е искал да му бъде обърнато внимание от компетентните влести. Все пак за него това е много гъделичкало самолюбието", обясни Неделчо Стойчев, началник сектор в Института по психология на МВР.

Според него, заради хистерията си Пенев е успял да избяга вечерта на 30-и септември. С опрян в слепоочието пистолет, той е посегнал към оръжието на един от полицаите, те са се отдръпнали и така се е измъкнал.

"Едно е сега да преценяваме и да търсим грешките, друго - тогава, онази вечер, да се вземе решение при непрекъснато изменяща се ситуация. Така че, аз поне мисля, че това беше най-правилния път", коментира полк. Стоян Велчев, заместник-директор на СДВР.

Според директора на столичната полиция ген. Румен Стоянов, грешката, за да не бъде задържан Стоян Пенев веднага, е една: "...че не успяхме да приберем гражданите в блоковете. И в един момент имаше подкани от рода на: "Айде бе, свършвай. Започва Щампионската лига. Няма да чакаме до еди колко си часа."

Генералът обясни, че повечето полицаи са били и без оръжие по искане на самоубиеца. Според ген. Стоянов, стрелбата срещу Пенев е била немислима: "Ако го бяха застреляли, сега сигурно щеше да има образувано дело срещу тях, тъй като до този момент има изявено желание за самоубийство. Тоест ние нямаме нарушаване на законите на Република България."

Стоян Пенев е поет от следствието, а съдебно психиатричната експертиза и доказателствата ще определят дали срещу него ще бъде повдигнато обвинение.