Неправителствени организации поискаха да отпадне одобрената на първо четене поправка в Наказателния кодекс, която предвижда до 15 години затвор за журналисти, огласили класифицирана информация.

Ако журналистите се пращат в затвора за огласяване на класифицирана информация, ще се ограничи разследващата журналистика. Като се засекретява информация от обществено значение, ще се поощрят корупцията във властта и безнаказаното нарушаване на законите от висши държавни служители. Това заявиха представителите на неправителствени организации. Те дадоха за пример огласената секретна стенограма на Правителството миналата година за сключване на договор с "Краун Ейджънтс".

"Тук виждаме един случай, в който информацията, която е огласена е от обществена полза и тя трябва да бъде научена и е незаконосъобразно засекретена", казва Александър Кашъмов - юрист, програма "Достъп до информацията. И съобразно измененията в Наказателния кодекс колегите трябва да бъдат наказани. Съобразно промените в Наказателния кодекс - да,което е много сериозен проблем."

Неправителствените организации настояват да не се наказват не само журналистите,но и държавните служители, които изнасят класифицирана информация от обществен интерес.