Страната ни е на последно място по донори в Европа. У нас за трансплантации чакат над 900 души, като най-голямата част от тях - 851, са чакащите за бъбречна трансплантация.

Проблеми имат и хората с вече присадени органи. От Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания се опасяват, че се готви промяна и техните медикаменти ще бъдат заменени с по-евтини - така наречените "генерични лекарства". За да бъдат ефективни обаче, препаратите от този тип трябва да отговарят на много по-строги правила.

"Изключително стриктно се регулират генериците в имуносупресивната терапия и доколкото на мен ми е известно - не съм сигурен, че това 100% е така - в България в момента няма генерик, който да може да се използва в съответствие с новите правила", казва проф. Добрин Свинаров, ръководител на лаборатория по клинична фармакология в УМБАЛ "Александровска".

От Министерството на здравеопазването обясниха, че дори и да се включват нови медикаменти, това не означава, че досегашните ще бъдат изключени или че касата ще спре да плаща за тях.