Генералният секретар на ООН Кофи Анан временно отзовава част от чуждестранните служители на организацията в Ирак, заради несигурната обстановка в страната. Това съобщи говорителят му, цитиран от агенция "Франс прес". Фред Екхарт поясни, че не става въпрос за евакуация, а само за допълнително намаляване на международния персонал в Ирак.

Членът на Преходния управляващ съвет на Ирак Акила ал-Хашими, която бе ранена в Багдад миналата седмица, почина от раните си.

Говорител на съвета съобщи, че в страната е обявен тридневен траур в памет на Хашими - една от трите жени в иракската преходна администрация.

Акила ал-Хашими ще бъде погребана утре в свещения за шиитите град Наджаф. Тя бе нападната миналата събота пред дома си от неизвестни лица, които стреляха срещу автомобила й. Въпреки двете операции и грижите на екипа от американски лекари, Хашими не беше спасена. Тя е вторият изтъкнат иракски представител, станал жертва на покушение. Миналия месец шиитският политически лидер Мохамед Бакр ал-Хаким загина при бомбена атака срещу джамия в Наджаф. На същото място днес охраната откри и обезвреди две самоделни взривни устройства.

Малко преди новината за смъртта на Хашими взрив разтърси хотел в Багдад, където е отседнал екип на американската телевизия Ен Би Си. Загина служител от охраната на хотела,  двама други бяха ранени.

При друг инцидент седем американски войници бяха ранени, трима от които сериозно, когато конвоят им бе нападнат от засада в Мосул, на север от Багдад.