Президентът на Съединените щати Джордж Буш и германският канцлер Герхард Шрьодер заявиха, че са преодолели разногласията си около Ирак. Те са се споразумели да работят заедно за установяване на стабилност в страната. Германският канцлер обаче не е поел ангажимент страната му да изпрати умиротворители.

Днес бе първата среща между двамата лидери от година и половина насам. Тя беше извън програмата на сесията на Общото събрание на Организацията на обединените нации.

"Двамата с Герхард проведохме един много добър разговор. Първото нещо, което му казах, беше: "Преди имахме различия, но сега - вече не. Ще работим заедно." Вярвам, че когато Германия и Америка са рамо до рамо, можем да постигнем много положителни неща", заяви американският президент.

"Разговаряхме за обстановката в Ирак. И наистина, останахме с впечатлението, че различията са зад гърба ни. Единодушни сме, че трябва заедно да гледаме към бъдещето. Германия би искала да помогне с ресурсите, с които разполага", каза от своя страна Герхард Шрьодер.

По оценка на агенция "Ройтерс", разговорът е преминал в по-топла атмосфера, отколкото вчерашната среща на Джордж Буш с френския президент Жак Ширак, най-големия критик на войната в Ирак.