Инициативата "Десетилетие на българското кино” избра десетта най-успешни български филма от последните 10 години. В рамките на инициативата в Дома на киното бяха представени 34-те най-успешни български игрални филма от изминалото десетилетие.

На сайта на Дома на киното в специалния раздел на инициативата, след регистрация, всеки зрител, който пожелаеше, можеше да даде своя вот за филма, който най-много му е харесал. Според регламента, един регистриран почитател на сайта и инициативите му можеше да гласува за всички филми с оценка според предпочитанията си, но... само по веднъж! Това гарантира и обективността на окончателния резултат.

От месец септември 2010, когато стартира идеята за оценка на отношението на зрителите към филмите, до края на 2010 година стотици зрители успяха да оформат окончателния рейтинг на фаворитите.

Най-харесаните ДЕСЕТ филма са следните:

"Източни пиеси” на Камен Калев (с рейтинг 8,78), "Писмо до Америка” на Иглика Трифонова (с рейтинг 8,69), "Козелът” на Георги Дюлгеров (с рейтинг 8,69), "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев (с рейтинг 8,67), "Дзифт” на Явор Гърдев (с рейтинг 8,24), "Подгряване на вчерашния обед” на Костадин Бонев (с рейтинг 8), "Мила от Марс” на Зорница София (с рейтинг 7,77), "Емигранти” на Людмил Тодоров и Ивайло Христов (с рейтинг 7,33), "Откраднати очи” на Радослав Спасов (с рейтинг 7,17), "Опашката на дявола” на Димитър Петков (с рейтинг 7).

Десетте филма ще бъдат прожектирани в Дома на киното в седмицата, непосредствено преди откриването на 15-ия юбилеен София Филм Фест – от 25 февруари до 3 март. Зрителите ще имат възможност да гласуват отново за избор на любимия си филм на десетилетието, който ще бъде показан на специална прожекция в края на март в Дома на киното. Гласуването ще стане на сайта на Десетилетието – от 25 февруари имате шанс да дадете своя глас отново!

Инициативата бе организирана от Арт Фест, Националния филмов център и Програма “Култура” на Столичната община и стартира след края на 14-ия София Филм Фест.