Инфекциозна болница в София ще бъде преместена и слята с Военномедицинска академия. Здравният министър Славчо Богоев обясни, че икономически това е по-изгодно отколкото да бъде извършен основен ремонт на старата сграда. До преструктурирането министерството ще плаща издръжката на лечебното заведение.

Многопрофилните болници в Ивайловград, Белене и Своге, специализираните в Бухово и Симеоновград са сред лечебните заведения, които няма да сключат договор с касата догодина. Следващата година Здравната каса вероятно ще сключи договор с 240 болници в страната. От 1 януари отпада районирането и пациентите ще могат да се лекуват в предпочитаното от тях здравно заведение. Министър Богоев ще препоръча на касата това условие да бъде спазено в новия договар с лекарите и стоматолозите.

От догодина пациентите ще бъдат лекувани безплатно в болниците по над 200 клинични пътеки. В момента те са 81. Касата ще поеме изцяло и хемодиализата.

Социално слабите пациенти с хронични заболявания ще получават ваучери за безплатна рехабилитация в санаториумите следващата година, съобщи здравният министър Славчо Богоев.

Талоните ще бъдат раздавани в службите за социално подпомагане.