Повечето нови учебници са на две издателства от общо 20 участници. Утре от Министерството на образованието ще съобщят, как ще решат проблема.

Проведената процедура по избор на учебници за втори клас е опорочена и има много нарушения, твърдят 18 от 20-те издателства. Според тях на много от учителите е оказан натиск при избора. От Министерството на образованието преди дни обявиха, че 40 процента от протоколите са невалидни. Издателите подозират фалшифициране на документите и корупция.

Ако министър Дамянов постанови, че класирането, което фактически е фалшиво трябва да се узакони, това значи да се узакони корупцията.

Ако процедурата се повтори, резултатите ще бъдат същите, коментират издателите. Те предлагат тази година да бъдат пуснати на пазара всички одобрени учебници, които са класирани от експертите на образователното министерство на първия етап от процедурата.

След като започване учебната година, след 1-2 месеца министърът на образованието може да изиска справка колко деца по кои учебници учат.

След решението на министър Дамянов, издателите ще решат дали да съдят министерството.