Президентът Арафат официално помоли Абу Ала - бойното име на Корая, да състави ново палестинско правителство. Централният комитет на "Ал Фатах" и Изпълнителният комитет на Организацията за освобождение на Палестина дадоха своето съгласие, заяви Рудейна.

Председателят на палестинския парламент беше един от "архитектите" на израелско-палестинското споразумение от Осло от 1993 г. Той е смятан за умерен политик. През по-голямата част от изминалото десетилетие Корая беше главният палестински представител на преговорите с Израел.

Европейският съюз не възразява срещу предложението председателят на палестинския парламент Ахмед Корая да оглави изпълнителната власт след оставката на Махмуд Абас. Това заяви в Аман върховният представител на Евросъюза за външната политика Хавиер Солана. Той допълни, че решението кой ще бъде следващият министър-председател "принадлежи на палестинския народ и на палестинската власт". След разговорите си с йорданския външен министър и с палестинския му колега Набил Шаат Солана подчерта, че ЕС ще защитава прилагането на "пътната карта", тъй като тя е най-доброто средство за постигане на мира.