В същото време Израел предприе ракетна атака срещу основателя на радикалната групировка "Хамас". Шейх Ахмед Ясин бе леко ранен.

Палестинският премиер обясни, че липсата на подкрепа е причина за оставката. Двамата с лидера Арафат влязоха в борба за надмощие. Палестинският ръководител отказа да предаде контрола над апарата за сигурност и така не даде възможност на премиера да се справи с екстремистките групировки. Освен това в обкръжението на Арафат смятат Абас за прекалено отстъпчив към израелците и американците. През следващите седмици Махмуд Абас ще продължи да изпълнява премиерските функции, докато Арафат намери негов наследник. За Израел и Съединените щати Абас представляваше приемлива за преговори фигура. Тел Авив и Вашингтон отказват да преговарят с Арафат, когото смятат за подръжник на тероризма. Външните министри на Евросъюза предупредиха за опасността от забавяне на мирния процес в Близкия изток. На среща в Италия те решиха да включат политическото крило на "Хамас" в списъка с терористичните организации. При зрелищна атака в град Газа бе ранен духовният водач на движението. Хеликоптери стреляха срещу сграда, в която се намирали лидери на "Хамас", сред които прикованият към инвалидна количка Шейх Ахмед Ясин. Основателят на групировката е леко ранен в ръката. Пострадали са още 10 души. Шейх Ясин е най-високопоставеният член на "Хамас", който става мишена на покушение. Дейци на "Хамас" заплашиха за отмъщение да убият израелския премиер Шарон.

Израел обяви, че няма да приеме палестинския лидер Ясер Арафат или някой от неговите "партизани" да контролират палестинската автономия.

Това е записано в изявление на кабинета на премиера Ариел Шарон, разпространено след оставката на палестинския министър-председател.

Махмуд Абас остава единственият партньор в преговорите, обяви високопоставен израелски източник.