В Ирак бяха възстановени стотици антични предмети, откраднати по време на военната операция през 2003 г. През последните години добросъвестни хора ги връщали в иракските посолства в различни страни по света.

Сред ценните антики е безглава статуя на шумерски цар, датираща отпреди 4 400 години. Тя беше открадната от Националния музей в Багдад при масовото плячкосване след падането на Саддам Хюсеин.

Сред най-скорошните находки е хромиран автомат "Калашников" с перлена дръжка и образа на Саддам. Американски войник решил да си вземе оръжието като трофей. Предметите са изложени в сградата на иракското външно министерство, преди да бъдат върнати в музеите.

Португалската полиция пък залови десетки фалшиви творби от световноизвестни художници. Това е най-големият брой фалшификати на изкуството, конфискувани в страната. 27-те заловени картини са имитации на Пикасо, Миро, Реноар, Матис и Шагал. Те са открити в къща в градче недалеч от Лисабон. Задържан е 55-годишен португалец, чиято самоличност не се разкрива. Повечето от тях са били снабдени с документи, удостоверяващи тяхната автентичност. Според полицията някои от ментетата са били продадени на цената на оригинала.