До момента няма решение на ръководството, ще подпише ли договора за БТК или ще отстрани "Вива Венчърс", заради липса на банкова гаранция.

От ведомството не коментираха дали ще обжалват определението на Върховния административен съд, според което е налице мълчаливо съгласие по парафирания с "Вива Венчърс" проектодоговор.

Припомняме, че изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Илия Василев уведоми Надзорния съвет, че "Вива Венчърс" към момента на парафиране на проектодоговора не са представили банкова гаранция, която служи за обезпечение на планираните инвестиции.

Юристите очертават две възможности. Първата е "Вива венчърс" да бъдат дисквалифицирани и на надзорниците да бъде представена за одобрение сделка с другия кандидат-купувач - консорциумът между "Коч Холдинг" и "Тюрк телеком". Другият вариант е "Вива Венчърс" да подновят банковата си гаранция и Агенцията да подпише с тях приватизационния договор за БТК.

В съобщение до медиите "Вива Венчърс" заявиха, че са изненадани от снощното заседание на надзорниците. Според директора на "Адвент Интернешънъл" Кристиан Мрук няма пропуски в документите по сделката. "Вива Венчърс" си запазват правото и са готови да предприемат всички правни действия, за да защитят позицията си, пише в тяхното прессъобщение.