След вчерашните избори в Полша  транссексуален депутат ще влезе в полския парламент. Случаят е прецедент в страната, където голяма част от населението е крайно консервативно.

Анна Гродзка беше избрана като депутат от Краков, родното място на покойния папа Йоан Павел Втори.

19 хиляди поляци осигуриха място на 57-годишната Анна Гродзка в Сейма. Родена като мъж, тя наскоро сменя пола си след операция в Тайланд. Днес е сред най-популярните лица на либералното Движение Паликот. То се противопоставя на консервативните норми.

Политиката в подкрепа на абортите и против задължителното католическо обучение осигуриха десет на сто от гласовете и превърнаха формацията в третата най-голяма политическа сила в страната. Иначе победа на изборите удържаха досегашните управляващи от Гражданска платформа.

„Следващите четири години ще са още по-голямо предизвикателство. Ще трябва да удвоим усилията си, защото полският народ има право на по-добър живот”, каза премиерът Доналд Туск.

Туск е първият полски политик, който ще застане за втори пореден път на премиерския пост от падането на комунизма насам. "Гражданска платформа" ще се коалира с досегашните си партньори от Полската народна партия, за да си осигури мнозинство в парламента.