Най-малко двадесет и четирима са загиналите при вчерашния атентат срещу централата на Организацията на обединените нации в Багдад. Сред тях е и специалният представител на генералния секретар на организацията Сержу ди Мелу. Ранените са над 100. Спасителни екипи продължават да претърсват отломките на разрушената сграда.

Ахмад Чалаби, член на Преходния управляващ съвет на Ирак, заяви, че зад покушението стоят привърженици на Саддам Хюсеин. Съветът осъди кръвопролитието и обяви тридневен траур.

Американският главен администратор Пол Бремър е на мнение, че бомбата може да е направена в Ирак, но има вероятност да е дело и на чуждестранни терористи. Американско-британската коалиция ще преразгледа мерките за сигурност. Не се предвижда обаче увеличаване на контингента, който наброява 150 000 войници.

Дейността на мисията на Организацията на обединените нации в Багдад е временно преустановена. На служителите е забранено да излизат от домовете си, съобщи говорителката Вероник Таво. Чужденците, които имат желание да отпътуват от Ирак, ще бъдат евакуирани.