Двойните цени на захарта и слабата реколта от какао в Африка ще оскъпят шоколода, а последствията вече се усещат от българските производители. Например, от началото на годината шоколадовият кувертюр, който се ползва при най-популярните сладки изкушения, е поскъпнал с 30 на сто. Производствените разходи и горивата също са скочили чувствително, но основен проблем остава захарта.
"Захарта в България до 2006 г. се е произвеждала и от захарно цвекло. В момента квотите за захарно цвекло се държат от Сърбия и Хърватска - две страни не членки на Европейския съюз, които доставят ежегодно на европейския пазар 316 хиляди тона захар”, заяви Марияна Кукушева.
Щом се сети за сладко българинът често избира евтините вафли и десертчета пред майсторските изделия на сладкарите. Те пък отвръщат с висококачествени фантазии от захар и какао. Засега производителите балансират между скъпите суровини и стесненото потребление и ще задържат цените до новогодишните празници.
"Да, има лек скок в суровините, но това не значи, че крайният потребител ще бъде засегнат, тоест - ще купи по-скъпа шоколадова фигура или шоколадови бонбони, пасти, торти, сладкиши. Не, до Нова година твърдо няма да повишаваме цените на шоколадовите изкушения”, коментира Десислава Еленкова.
Европа отдавна е приела регламент кое изделие може да бъде наречено шоколадово и кое е изработено от заместители. Сладкарите искат тази директива да действа и у нас, за да сме сигурни с какво подслаждаме живота си.