Австралия започва утре парламентарно разследване, поискано от опозицията, съобщи "Ройтерс". То трябва да установи, дали информацията от разузнавателните служби за иракската заплаха е била изопачена, за да оправдае войната в Ирак.

Междувременно шефът на пресслужбата на британският премиер заяви, че не носи отговорност за решението на правителството да включи в доклада за Ирак спорната информация, че режимът на Саддам Хюсеин може да разгърне оръжия за масово поразяване в рамките на 45 минути.

В показанията си в рамките на разследването на смъртта на оръжейния експерт Дейвид Кели, шефът на премиерската пресслужба Алистър Кембъл каза, че министър-председателят Тони Блеър е взел решението за публикуването на въпросния доклад. Кембъл напомни, че документът е бил изготвен от разузнавателните служби и неговата достоверност зависи изцяло от тях.

Премиерският съветник винаги е отричал, че той или някой друг на "Даунинг стрийт" 10 е преувеличил опасността от иракските оръжия за масово унищожение, за да оправдае участието на страната във военната операция. Подобни обвинения се съдържаха в репортаж на Би Би Си. Впоследствие стана ясно, че основен източник на информация за материала е оръжейния експерт Дейвид Кели, който бе открит мъртъв миналия месец. Показанията на Алистър Кембъл са ключов момент в разследването на смъртта на Кели, тъй като в репортажа се твърдеше, че той е добавил спорната информация в доклада.