"Гражданите вече имат желание да помагат на полицията" - констатацията е на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. В интервю за "Сега" на въпрос кога започва акция "Магистрати" той отговаря, че тя е много сложно упражнение и може би ще продължи в годините напред, защото трябва да се пречисти всяка една от институциите, не само съдебната система.

През последните 20 години има тотално срастване на организираната престъпност с политическите партии, а в независимата съдебна система квотите се разпределят от политическата представителност в българския парламент. Министърът определя операциите на МВР от последните 6-8 месеца като функция от една продуктивна, концептуално променена организация на работа.

"Парламентът пести, но защо му пада рейтингът?", коментира "Труд". Авторът изтъква, че 41-вото народно събрание се постара да тушира привички, които дразнеха гражданите от години. Режимът за гласуване се затегна и рядко се прибягва до услугата "чужда карта". В интернет се публикуват имената на депутати, които отсъстват без уважителни причини. Пускат се стенограмите от заседанията.

В сайта има клипове на председателите на комисии, които отчитат какво са свършили и какво ще правят занапред. Въпреки стореното с положителен заряд има спад в рейтинга. Част от обяснението може да се търси в традиционната подозрителност на българите към институциите.
Вместо да бъде преодоляно стъпка по стъпка, недоверието обаче очевидно нараства.

"Първанов може да провали Борисов", смята анализаторът Огнян Минчев. В интервю за "Труд" той посочва, че не вярва в "протест на Първанов" извън БСП. Партия "Лидер" беше най-успешният опит, но и той се провали. Самият Първанов няма качества на публичен лидер. А Борисов и Първанов в определена степен споделят обща основа на подкрепа - организационна, медийна и финансова – в миналото, което прави пълното им разделяне и противопоставяне трудно. Същевременно за Борисов няма по-голямо предизвикателство от задкулисно умелия Първанов, който може да не успее да го замени, но може да го провали.

"Бойко, режи по-смело! Няма начин да те харесват всички", съветва от страниците на "24 часа" лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Според него е нужно да започне изработване на стратегия за изцяло нова икономическа философия. Дотук виждането бе традиционно неолиберално - по-малко държава, повече пазар. Да, но това се подлага на критика от големите лидери в западния свят. Според Сидеров, ако очертаем стратегия със стъпки и срокове, ще се изясни и какви реформи ни трябват. Имаше период на пожарни действия, на спешни мерки. Вече е моментът премиерът да очертае нещата стратегически.

"Положението вече е непоносимо за 2/3 от българите", показва изследване на "Отворено общество", представено в "Сега". Близо 2/3 от българите определят положението в страната като непоносимо и са категорични, че финансовото им състояние се е влошило. В сравнение с есента на м. г. хората, които смятат, че кабинетът "Борисов" води страната към по-лошо, са се увеличили двойно - от 15 на 32%. "Над 60% от анкетираните живеят реално в криза. Броят на хората, които определят положението като нормално или добро, е намалял повече от два пъти от февруари 2005 до март 2010 г.", обобщи данните шефът на института Георги Стойчев.  

"Финансовата криза като възможност за реформи", коментира "Пари". Правителството сменя политиката и вместо да се фокусира само върху антикризисни мерки, които защитават бюджета, обмисля мерки, насочени конкретно към бизнеса и гражданите. Сигнал за това са очертаните преди ден от финансовия министър Симеон Дянков три основни цели на правителството. Трите приоритета са развитие на инфраструктурата, борба с корупцията и увеличаване на българското производство. Тепърва ще бъде признавано, че България плаща прекалено висока социална цена за политиката, прилагана през последните 10 години, в гонене на висок икономически растеж.

"ДПС вдигна Стена на истината", съобщава "Труд". По заръка на лидера си Ахмед Доган и в негово отсъствие депутатите от ДПС вдигнаха вчера в парламентарната си стая "Стена на истината". На нея с числа опровергават твърденията на ГЕРБ за тежкото икономическо наследство от кабинета на БСП, НДСВ и ДПС. Аргументите им са разделени в осем огромни таблици по макроикономически показатели. Данните са разпределени по тримесечия от 2005 г., когато тройната коалиция дойде на власт. Празните полета до 2013-а, когато трябва да е свършил мандатът на ГЕРБ, ще бъдат редовно попълвани. "В името на благополучието на страната се надявам Стената на истината да не стане Стена на плача", каза заместник-председателят на ДПС Алиосман Имамов.

"Дянков: Дефицитът не плаши инвеститорите", отбелязва "Труд". Очертаващият се бюджетен дефицит не притеснява външните инвеститори, защото наличието му означава, че държавата дава повече пари. Така отговори на критиците си финансовият министър Симеон Дянков на среща с предприемачи в Разград. Според него притесненията на инвеститорите идват по-скоро от това, че при отрицателен баланс в бюджета държавата може да вдигне данъците. "Ние обаче ще ги задържим без промяна", коментира Дянков.

"Скандал "Овергаз" - "Булгаргаз", 70% от горивото под въпрос", съобщава "24 часа". "Овергаз" няма да сключва нов договор с "Булгаргаз", защото смята държавното дружество за паразитна структура. Това заяви вчера шефът на "Овергаз" Сашо Дончев. Сегашният контракт изтича в края на тази година. Компанията, която 50 на сто е собственост на "Газпром", доставя 70 на сто от руския газ за България. От 2011 г. "Овергаз" излиза на свободния енергиен пазар и ще продава синьо гориво директно на потребители.

"Чиновници вземат по 3-4 заплати на месец за една и съща работа", акцентира "Сега". Това е ставало чрез допълнителни граждански договори към ведомствата, в които са на щат, за работа, която влиза в задълженията им. Това обяви вицепремиерът Симеон Дянков. Порочната схема си личи най-ясно от справка за здравното министерство, която показва, че държавните служители там са 400, а гражданските договори 509. Парадоксалното в случая е, че гражданските договори са предимно за консултантски дейности, свързани с разработването на проекти и програми, финансирани с евросредства, а до момента това министерство не е усвоило и лев от ЕС. Според Дянков по подобна схема са били източени и 90% от европорите, дадени на България по оперативна програма "Административен капацитет".

"Домоуправителят задължително платен", пише на първа страница "Труд". Домоуправителите в жилищните кооперации ще бъдат вече на заплата. Това е една от промените в Закона за етажната собственост, която се обсъжда от регионалното министерство. Целта е да има стимули за хората, които развиват общественополезна дейност, коментираха от министерството. Проблемът бил, че в закона трябва да се посочи минимално възнаграждение, а не е сигурно дали това ще хареса на всички.

"ЦРУ: Ти си лидер като Обама", пише "Труд". "Ти си лидерът на България и си сред най-добрите политици в Европа – казал шефът на ЦРУ Леон Панета на премиера Бойко Борисов на срещата им вчера. - Ти си лидер, който ни трябва! Искаме да те подкрепяме максимално." Без да пести похвалите си за българския министър-председател, Леон Панета изтъкнал още: "Това, което правиш в битката с корупцията и престъпността, е най-важното за нас. В условията на криза най-много се ценят лидери като теб и Обама, които си спасяват държавите!" От своя страна Борисов припомни добрите си контакти с ръководните фактори на ЦРУ. "Целта на визитата бе обсъждане на двустранното стратегическо партньорство с високопоставени представители на българските институции", са коментирали от посолството на САЩ в София пред "Труд".

"Да пратим наши войници в Корея", предлага Соломон Паси, който през лятото на 2007 г. участва в мисия на добра воля в Пхенян, Северна Корея. В интервю зо "24 часа" той казва, че е убеден, че обединението на Корейския полуостров е въпрос на време, но важното сега е да опитаме да съкратим това време и да избегнем всякакви следващи жертви по този труден път. Международната общност трябва да положи максимални усилия за интегриране на Северна Корея в международния живот. Изолацията, на която севернокорейският народ е подложен, не помага за добрата развръзка. Паси лансира идеята част от 30-те хиляди американски войници в Южна Корея да бъде заменена със съюзнически части, включително и български. Светът трябва да покаже единство, което да успокои Юга и да респектира Севера.