Утре Централната избирателна комисия /ЦИК/ ще реши кога ще започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в местните избори през есента. Крайният срок за регистрацията е 16-и септември.

ЦИК трябва да назначи всичките 263 общински комисии до 11-и септември. Предложенията за състава им трябва да дойдат от общинските кметове, след провеждане на консултации с политическите сили.

"Тези консултации да започнат въпреки отпускарския сезон, за да могат да приключат навреме и удовлетворително за всички страни в преговорите", посочи Александър Александров, говорител на ЦИКМИ.

Кметовете са задължени да поканят хора от всички парламентарно представени сили, стига те да имат свои представители в съответното населено място.

"Няма пречка да бъдат поканени и извънпарламентарни партии на тези консултации. Както няма пречка и да бъдат включени като членове на комисии представители на извънпарламентарни партии", каза още Александър Александров.

В случай, че даден кмет не излезе с предложение за състава на съответната общинска избирателна комисия, това право се прехвърля на областния управител.