До 10 май производителите на консерви очакват да са готови окончателно с рецептата на традиционната българска лютеница. За момента браншът се е обединил около становището, че лютеницата трябва да се прави без консерванти.

Доста от лютениците на пазара не отговарят на критериите за качество. Затова производителите вече имат минимални изисквания за това какво трябва да има в продукта, които предстои да бъдат въведени.

В лютеницата трябва да се съдържат определени съставки като домати, чушки, могат да се съдържат и други зеленчуци, подправки. Не могат да бъдат превишавани нормите на добавяните нишестета, оцветители и т.н. Тези изисквания ще дадат възможност на производителите да гарантират минимално качество. Оттам нататък всеки производител ще избира  как да обогати своята рецепта.

В столичните магазини клиентите признават, че купуват лютеница често, защото нямат възможност да си произвеждат домашна.