Нивото на Дунав продължава да спада по цялото течение на реката, показват измерванията на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

Корабът, който днес около 15 часа е заседнал в дунавски праг в акваторията на Силистра, е румънски тласкач "Тера 1" с една секция, съобщиха от морската администрация-Силистра. Малко преди "Тера 1" да заседне, друг румънски съд "Ровинар 1", който цяла нощ стоя блокиран в плитчината, е бил частично разтоварен и изтеглен в по-дълбоки води. Все още е заседнала и украинска секция, но според морската администрация тя не пречи на корабоплаването.

Рекордно ниско ниво на Дунав бе регистрирано и при Ново село. За първи път от около 100 години нивото на реката там е спаднало с 3 сантиметра под кота 0.

От вчера до днес с още 9 сантиметра е спаднало нивото на Дунав при Видин.

При Русе спадът също продължава, а прогнозата на хидрометеоролозите е че през следващите два дни ще спадне с още 11 сантиметра до ниво - 20.

С още 9 сантиметра е спаднал Дунав при Свищов, където малките острови изплували насред реката се сливат вече в един голям. Корабоплаването по Дунав в българската акватория още не е спряно, но от морска администрация препоръчват шлеповете да плават само с половин товар. Остават в сила и ограниченията за големината на корабите, които могат да се движат по реката.