Говеждият и свински тромбин е добавка, която е обявена за безопасна за здравето, а производители я ползват, за да придават цялост на отделни отрязъци месо - най-често в колбасите и шунката. Според преработватели у нас лепилото за месо не е много популярно.
"Нямаме такива специални добавки. В тоя момент работим само със соев гранулат и сол... При нашия пазар се използват соев гранулат, соев изолат, консерванти, които не са много добри за пазара, но има някои които ги използват", обясни Румен Ненов - технолог в месопреработвателно предприятие.
На всеки 100 кг. кайма у нас, 3 кг. са вода и соев гранулат. Колкото повече са добавките в колбаса, толкова по-голям е рандеманът - или количеството готов продукт, сравнено с вложения. Ако производителят работи по класическа рецепта и ползва само соев гранулат, сол и вода, разликата е не повече от 116 процента, а при ползването на повече добавки, тя може да достигне и 180%. Така и печалбата на производителя е по-голяма.
Самите месопреработватели признават, че купуват за собствена консумация месни продукти с по-малко добавки.