Археологията явно е основен приоритет на кабинета. Това доказа премиерът Бойко Борисов. Той присъства на церемония по подписването на договори за безвъзмездна финансова помощ за няколко археологически обекта. Церемонията се състоя в разкопките за античния комплекс "Сердика".

До сега те са финансирани с 5 млн. лева от строежа на метрото. Парите за завършването на обекта и превръщането му в огромен музей ще дойдат от европейските фондове. Мястото ще е достъпно за посетители най-рано след година и половина.

"Какво да ви кажа – 1 млрд. лева под земята - София ще има най-красивото метро в Европа. Ние сме построили повече, отколкото са изприказвали другите”, коментира премиерът Борисов.

Общо 30 млн. лева по Оперативна програма "Регионално развитие" ще отидат за осем проекта за реставрация на археологически обекти и исторически паметници. Един от тях е Никополис ад Иструм край Велико Търново. Автентичният римски град е основан през 102-ра година от император Траян. Мястото, известно още като "градът на победата" е преоткрито чак в края на 19 век.

По изгубените римски следи първи тръгва княз Фердинад, а същинските археологически проучвания започват век по-късно. От година на година обаче парите за обекта намаляват.

"Обектът, смятайте в последните 20 години, е тотално извън погледа на финансистите, които би следвало да отпускат някакви средства", обясни Иван Църов, директор на РИМ - гр. Велико Търново.

И все пак, това място е сред най-проучваните, а археологическите разкопки не са спирали. Доц. Павлина Владкова е отдадена на Никополис вече 20 години.

"При нас акцентът е автентичното да бъде запазено максимално и само да бъде направена стилоза, т.е. онези архитектурни детайли, които могат да бъдат поставени на местата да бъдат възстановени и поставени, за да се получи обем на сградите и по този начин въздействието върху посетителите ще бъде друго”, обяснява археологът.

С получените по проекта пари обектът ще бъде електрифициран, защото от десет години там ток няма. Ще бъдат изградени и ограда, алея за инвалиди, както и паркинг за автомобили.

Никополис ад Иструм е държавна собственост. Пътят, по който се стига до него обаче е общински. В лошо състояние е вече десет години.