За Би Ти Ви Илчев прогнозира, че развръзката по случая може да се очаква след две седмици, когато Велчев се връща от отпуск.

Илчев коментира оставката като емоционално действие. Според него Велчев няма противоречия с депутатите от мнозинството.

"Има дискусии в областта на финансите и бюджетното планиране, но прецизен анализ би показал, че тези дискусии са предимно с отделни депутати в парламентарната комисия по бюджет и финанси, които рефлектират в икономическата комисия", каза председателят на ПГ на НДСВ.

Сред мотивите за оставката си министърът изрично посочва и различия с депутати от мнозинството за ограничаването на безмитната търговия.

Два дни след оставката на Велчев, Атанас Щерев от предизборния щаб на НДСВ отново припомни идеята си отпреди два месеца - финансовият министър да бъде номиниран за кандидат-кмет на София. Щерев не отрече, че Велчев е предложил за кмет Венцислав Димитров.

"Венцислав Димитров е доказал своята компетентност, но не е подходящ за кандидат-кмет на НДСВ заради определени обстоятелста", коментира Атанас Щерев.

Основното обстоятелство са данните за него, с които разполага Комисията по досиетата.
В Боровец членове на Политическия съвет и на предизборния щаб на НДСВ, кандидат-кметове и експерти в момента обсъждат местните избори. Основният лектор на семинара - Манфред Рихтер, от фондация "Фридрих Науман", посъветва кандидат-кметовете на новото време да заложат на стратегията "война без оръжие" - да водят борбата на свой терен, да печелят от провала на съперниците си и да контраатакуват, вместо да се защитават.