Чрез евфемизмите заместваме обидни или дразнещи за околните думи с такива, които са по-приемливи. Така например в българския език в наши дни се използват поне 12 думи, които описват извършването на кражба по един завоалиран начин. Това заяви в предаването "Тази сутрин" проф. Любомир Халачев.

Той сподели, че, работейки по проблеми на глобализацията, се е натъкнал на много интересни факти, като този, че ескимосите в Гренландия имат над 20 думи за понятието "бяло". Причината е, че те са заобиколени от "бяло" навсякъде.

„Ние пък имаме едно от най-богатите разнообразия за думата 'кражба'. Тези измислени от нас понятия заместват истинската дума по лош начин – маскират я. Така вместо да се посочи ясно проблемът, той се завоалира”, казва професорът.

Защо е важно да използваме правилно думите?

Според проф. Халачев хората трябва да знаят, че използвайки завоалирани думи, които смекчават смисъла на истинските значения, се унищожава разликата между добро и зло. А колкото по-ясно се прави разлика между двете понятия, толкова по-лесно е на обществото да функционира правилно според ясни норми и порядки.

Примери за съвременни понятия, заменящи думата "кражба"

Отклоняване на средства
Набиране на финансов ресурс
Неправомерно изразходване на средства
Нерегламентирана трансакция от банкомат
Нерегламентирано отнемане на превозно средство
Несанкционирано проникване в жилище
Точене на пари
Източване на ДДС
Теглене/даване на необезпечени кредити
Активно пренасочване на милиони

„Аз не съм езиковед и не съм проучвал темата много внимателно и сигурно има още много такива понятия”, увери професорът.

В заключение той подчерта, че когато използваме евфемизми, животът тръгва накриво.

„Не трябва да размиваме разликата между добро и зло. Трябва да се каже на децата, че думите убиец, крадец, лъжец... са лоши неща. Но не трябва да объркваме децата, че ако съседът прави нещо нередно, то е много лошо, а ако нашето семейство прави нещо нередно, то не е чак толкова лошо”, заяви проф. Халачев.