Въпреки че всеки месец е плащала за парно, след изравняването Милка Николова ще трябва да плати общо 965 лева за миналия отоплителен сезон. Тя твърди, че не е отваряла вентила на радиаторите повече от втора степен

"В хола, само когато гледаме телевизия, най-много до две. В резултат аз съм възрастен човек, разболях се от бронхопневномия и се надявах, че ще платим поне половината цена. Разбирам да сме пускали на четворка, да сме ползвали тази енергия", обясни Милка Николова.

Уредите на петте радиатора в дома на жената показват общо изразходени 4827 единици. От фирмата за топлинно счетоводство твърдят, че при тези показания, изравнителната сметка не е объркана.

"Казва, че ползва на първа, втора степен вентила. Показанията на нейните вентили определено не доказват това нещо. Апартаменти със същия обем ползват от 2 до 3 пъти по-малко топлинна енергия", заяви Милена Стоянова, ръководител "Топлинно счетоводство" във фирмата.

През отоплителния сезон Николова е плащала средно по 60 лева месечно за парно.

"Прогнозният обем е бил определен на 155 кубични метра. Госпожата явно не е била съгласна с него и го е коригирала на 30. Тоест пет пъти по-малко е плащала през сезона от това, което е било реално, затова сега излиза такава голяма сума за доплащане", посочи Милена Стоянова.

От фирмата съветват клиентите си, за да избегнат такива ситуации, да не коригират сами прогнозните обеми за отопление, освен в случай на дълго отсъствие от апартамента.