Алчност, страх за близките, любов, страст… Това са само част от човешките слабости, от които се възползват хората, които се изхранват с лъжи по телефона. Те ги провокират така, че да ни накарат доброволно да им подарим спестяванията си.

Измамниците са психолози и професионалисти. Чувстват душата на човека от първата среща. Това, с което се занимават, е вид занаят. Един от най-колоритните „занаятчии” е Димитър-Киреча. Определят го като невероятен артист и изкусен майстор зад телефонната слушалка.  Неговият тембър е мъжки, но може лесно да се превърне в жена, в дете…

Срещу него има 19 съдебни дела за измами в особено големи размери в цялата страна. Лежал е за така наречените сделки с машинни елементи. През май тази година има обвинение за три нови измами в град Бяла, Русенско.  

Най-изненадващо обаче рецидивистът телефонист е пуснат под парична гаранция. Не друг, а прокурорът Трифон Владов преценява, че Киреча трябва да излезе на свобода – защото има високо кръвно.

Чувството, че справедливостта се губи

Проявената снизходителност обаче често се превръща в чувство, че справедливостта се губи, коментира журналистът от bTV и автор на разследването Миролюба Бенатова. Тя поставя и въпроса за важността на подобни деяния, които често пъти се преценяват като маловажни и смекчават присъдата.

Самопризнанията и желанието за споразумение на извършителите съвсем намаляват тежестта на закона – от 10 години лишаване от свобода се стига до година-две или пробация. „Така се обезсмисля работата на полицията, която подготвя делото за сериозен процес. Отива измамникът, признава се за виновен, иска споразумение и така отпадат всички доказателства”, обясни Миролюба Бенатова.

Тя отбеляза още, че постигнатите споразумения по дела се водят в статистиката на прокурорите като успешни без значение от присъдата – по подобие на това в Митьо-Очите.

Макар че случаите на телефонни измами намаляват в последно време, това е за сметка на постигнатата печалба – когато направят удар, той е голям. А схемата е почти непроследима. Разговорите се водят от пограничните райони на България – обикновено около границата с Румъния и Гърция. Ползват се и чужди СИМ-карти, които след това се изхвърлят. Така следите се измиват.  

Турските гастербайтъри - жертва на български мними булки

Друга схема, която храни цяло село Ясеновец, е неуловима от службите вече няколко години. Български жени се свързват с турски гастербайтери. Отношенията им започват да се развиват на ниво телефонна любов няколко месеца.

Пишат си по Skype без камера, а след като връзката се задълбочи, кандидат булката дава телефон с предлатена румънска карта. Жената, която обикновено е 40-50-годишна, а съпругът й е съучастник, казва, че има нужда от пари, като изтъква ред причини за това. Под този предлог бъдещите младоженци изпращат парични преводи, които в определени случаи са 10 000 евро. Като усетят, че схемата се изчерпва, я прекратяват, изхвърлят картата и си правят нов акаунт в Skype.

Екипът на bTV реши да отиде в село Ясеновец, Разградско.  Спира пред произволно избрана къща, за да попита какъв е поминъкът в региона. „Наивният ни въпрос намери агресивен отговор”, разказва Миролюба.

Тя и останалите от екипа са заобиколни и заплашвани от десетки мъже, които се събират около тях минути след заговарянето на произволно избрана жена. „Местните ни дадоха да разберем, че никак не сме добре дошли”, отбеляза журналистът.

Цялото разследване на Миролюба Бенатова гледайте тази събота и неделя в bTV Репортерите, в 19.30 часа.