Ако ще си хапвате череши, трябва обилно да ги измиете с вода и да не забравяте, че костилките не стават за ядене.
"Не бива да се приемат с костилките, нито пък с дръжките, защото това са отпадни и нехранителни съставки на плодовете", обясни доц. д-р Даниела Попова.
Освен че е вкусен, този плод понякога ни помага да се избавим от излишното тегло. Доказано е, че има нисък гликемичен индекс и не предразполагат към натрупване на мазнини.
За тези, които не очакват черешите да извършат чудеса с телата им, е достатъчно, че могат да вкусят от плодовете.
Черешите са знак, че лятото е дошло. Те са първият плод, с който обикновено преяждаме. Полезни са всъщност само по 400-500 грама на ден, защото съдържат целулоза.
Римляните са опитали черешите един век преди новата ера. Англичаните - чак през Средновековието.
Познавачи твърдят, че по вкусови качества българските череши могат да съперничат на калифорнийските.