Тютюнопроизводители и животновъди от цялата страна протестираха днес. Животновъдите заплашиха с протест пред земеделското министерство в петък заради неизплатени субсидии за животни за миналата година. Фермери от седемте общини на област Кърджали се събраха тази сутрин на спирка Джебел на мирен протест. Те твърдят, че половината от животновъдите в региона не са получили субсидиите си за глава добитък, въпреки че са били одобрени от Разплащателната агенция.

Пред протестиращите заместник-директорът на фонд „Земеделие" обеща, че парите ще бъдат платени до края на януари. В същото време огромно напрежение на протеста на тютюнопроизводители от района на Гоце Делчев. По време на митинга един от организаторите получи инсулт и почина.

Повече от 3 хиляди тютюнопроизводители блокираха пътя за граничния пункт „Илинден". Те изпълниха първоначалната си закана и затвориха пътя между Гоце Делчев и Драма. Обещаха, че няма да спрат, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Полицията се оказа безсилна пред напора на тълпата. Протестиращите се опитаха да затворят и международния път за Гърция. Още на входа на Гоце Делчев обаче ги очакваше камион и жива верига от жандармеристи, които трябваше да ги спрат. Но и това не проработи. Нервите и напрежението ескалираха на пътя, а шофьорите бяха не просто свидетели, а участници в протеста.

Според стачкуващите отрасълът, с който всички в региона си изкарват хляба, е застрашен. Те настояват кампанията за изкупуване на миналогодишната реколта да започне веднага, а правителството да им гарантира по-високи цени.

„Найденов да си върви. Миналата година го взимаха за 10 лева, сега не можем да вземем и 4. Всичко е измама, всичко. Ето вижте, тая вода в магазина струва лев и двайсет. А тютюна?”, казаха протестиращи. Следващият протест е насрочен за петък.

Като политическа провокация определи протестът земеделският министър Мирослав Найденов. Той подчерта, че тютюнопроизводителите ще получат 143 милиона лева през тази и следващата година. Ангажиментът е договорен с техни представители, а половината от парите ще бъдат осигурени до края на 2011-та година. По повод ниската изкупна цена, Найденов обясни, че министерството няма, как да влияе върху нея.

„Всяка година до момента те са получавали премиите си, което винаги е ставало в месеците април, май и юни. А миналата година те получиха за последен път премии на килограм тютюн през август и даже някои от тях септември. Няма досега практика във всички години, през които са подпомагани, те да получават премии или каквото и да е подпомагане през януари”, каза  Найденов.

По повод протестите на животновъдите, министърът каза, че не вижда причина за напрежение в този сектор. По думите му, субсидии не са получили само фермерите, които все още имат неплатени дългове към данъчните.

И още една новина, свързана със сектора - от петък започва работа Агенцията по безопасност на храните. За неин директор ще бъде назначен досегашният директор на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов.