Началникът на Генералния щаб генерал Никола Колев заяви в Румъния, че министърът на отбраната е разрешил по искане на "Гражданска защита" хеликоптерът да гаси пожара край Разлог. Според генерала сред причините за катастрофата са ангажирането на армията с нетипични за нея дейности и липсата на средства, заради което изправната техниката е малко и няма възможност за качествена подготовка на кадрите.

"Надявам се в близко време с подобряване на използването на ресурсите, като държавна субсидия при по-добро планиране и по-висок бюджет. Вие знаете колко дейности покрива бюджетът  - реформа, модернизация и мисии зад граница. Той е като одеало покриеш главата и краката остават открити", казва ген. Колев. 

В армията са спрени много видове сложна подготовка, за каквато няма необходимият ресурс. В авиацията и цялата армия е нарушена приемствеността, каза ген. Колев и допълни, че много опитни инструктори по различни причини са напуснали въоръжените сили. Началникът на Генералния щаб изрази съжаление за загиналите военни и посочи, че не трябва да се прекалява с използването на армията за дейности, които не са й типични.

"От няколко години поставяме въпроса целево да бъде финансирано възстановяването на четири хеликоптера за борба с пожарите. На някои хора това им се видя много скъпо ако се изчисли държавнически ще излезе, че е по-евтино", допълни ген. Колев.