Осъден лихвар прехвърли вземанията си на фирма и тя събира задълженията от местните хора. Потърпевшите се оплакаха, че изплащат дълговете си за пореден път, а покъщнината им е изнесена. Законно ли е това и защо? Репортерите на "Код: Криминално" се срещнаха с пострадалите.

Преди две години полицията в Дулово разбива мащабна лихварска схема, начело с Калоян Кондев. Потърпевши са стотици, предимно неграмотни жители на Североизточна България.

"По делото са разпитани над 680 свидетели от цяла Североизточна България. Това са все хора с ниско образование - давал им кредити срещу лихви”, обясни зам. - окръжният прокурор Михаил Папазов.  

Кондев получава условна присъда. Освен лихварство, бандата се е занимавала с изнудване и побои. В селата край Дулово екипът ни отива след сигнал, че тормозът над хората, имали досег с лихварската банда продължава. Това са неособено грамотни хора. Нямат документи. Казват, че са изплатили задълженията си. Въпреки това, съдия изпълнител е изнесъл покъщнината им. Някои са останали без печки и легла в най-мразовитите дни. Димитър взел 1 000 лева от лихварите за да изхрани четирите си деца. Казва, че върнал парите с исканата лихва. Преди няколко месеца, обаче изнесли всичко от дома му.

Повечето от потърпевшите не знаят какви документи са подписали. Някои казват, че са сложили подписа си върху празни листа. При голяма част от тях, обаче са подписвали записи на заповед. Според разследващите, доказателства, че те са изплащали кредитите няма. Черно на бяло са останали единствено записите на заповед. Които са законни. Калоян Кондев е прехвърлили задължението си на фирма, която сега ги търси от длъжниците. На практика някои от тях изплащат заемите втори път.

"Той е осъден за получаването на лихвите. Тези лица реално са получили тези суми, те са му длъжни”, обясни Михаил Папазов.

Местните наричат офиса на фирмата „банката”. Там се е помещавал клон на банка преди време. Екипът на „Код: Криминално” изпратиха поставени лица, за да проверят дали фирмата отпуска кредити, за които няма разрешение. И не са вписани в официалния регистър на БНБ.

Какво установи разследването на екипа - гледайте довечера в 20 часа по bTV Action.